Iedere speler brengt zijn eigen ervaringen, meningen, kennis of vragen over een thema in. Dit zijn de bouwstenen van het spel. In het spel worden spelers geconfronteerd met opdrachten over het thema die in het echt ook kunnen voorkomen. Omdat de vragen en opdrachten zo levensecht mogelijk zijn, is de grens tussen spel en werkelijkheid soms dun. Spelers worden hierdoor geconfronteerd met hun verantwoordelijkheden als wijkbewoner, werknemer of opvoeder. Soms is een suggestie vanuit het spel voldoende om in het echt iets te ondernemen, ergens met andere ogen naar kijken, betrokkenheid uit te spreken of te kiezen voor een verandering.

Spel op Maat. heeft inmiddels meerdere spellen ontwikkeld voor verschillende instanties en doelgroepen. Sommige spellen werden begeleid en gevolgd door de instanties zelf. Bij andere spellen was Spel op Maat. ook nauw betrokken bij de speelronden. Voorbeeld hiervan zijn de vier wijkspellen: het Afrikaanderwijkspel (2006), Het Bloemhofspel (2009), Het CarnisseKansenspel (2010) en Het Vreewijkspel (2012).

De bedoeling van deze wijkspellen is dat bewoners elkaar beter leren kennen, dat ze hun mening geven over de wijk waarin zij wonen, elkaar vertellen hoe ze met alledaagse situaties omgaan en dat ze op nieuwe ideeën gebracht worden over de mogelijkheden in hun wijk.


De eerste ronde van het Bloemhof wijkspel


Een paar voorbeelden naar aanleiding van het Afrikaanderwijkspel. Een spel waarin bewoners van een multiculturele wijk elkaar en hun wijk beter leren kennen.


Verschillende rondes van het Afrikaanderwijkspel